SPB Afbouw B.V. | Zonnebloemveld 3A | 6641 TA Beuningen | Tel. 024-6776326 Mobiel 0651179318 | email: info@spb-afbouw.nl

Hosted by rkl Media

 SPB Afbouw © 2011

Disclaimer

Contact

Adres

Klik hier voor onze

acties

024 - 677 63 26

Info & bestellingen

Bezoek hier onze showroom

De lichtreflectie van plafond en wanden dient zo hoog mogelijk te zijn om invallend daglicht efficiënt te benutten. Plafonds met een hoge lichtreflectiegraad hebben een gunstige invloed op het gebruik van verlichtingsarmaturen en het energieverbruik van een gebouw.

 

Licht draagt bij aan comfort en prestatie. De kwaliteit van modern kunstlicht is sterk verbeterd, maar het meest comfortabele en het goedkoopste licht is nog steeds zonlicht, hoewel meestal onvoldoende en dus nog vaak gecombineerd met kunstlicht. Hierdoor is niet enkel de hoeveelheid licht, maar ook de lichtkwaliteit belangrijk. Beiden dienen specifiek aangepast te kunnen worden aan de werkomstandigheden binnen een ruimte.

De lichtreflectiecapaciteit van een plafond zal niet enkel positief bijdragen aan de vermindering van de elektriciteitsrekening maar ook tot de verbetering van de kwaliteit van het licht in de ruimte.

Naast zonlicht en kunstlicht kunnen we een onderscheid maken tussen direct en indirect licht. Direct licht zal direct verlichten, indirect licht is het resultaat van lichtreflectie.

Gezien het plafond het enige oppervlak in een ruimte is dat volledig zichtbaar is, dient de lichtreflectie zo hoog mogelijk te zijn, om effectief gebruik te kunnen maken van licht.

Lichtreflectie geeft het percentage licht aan dat gereflecteerd wordt door het plafond en wordt gemeten als Y-waarde. De Y-waarde beschrijft het lichtpercentage dat weerkaatst wordt door het oppervlak. Deze waarde is relevant voor lichtspecialisten bij het berekenen van de lichtbehoeften in de ruimte.

Een plafond met de juiste combinatie van een hoge lichtreflectie en een goede verspreiding van licht (lichtdiffusie) zorgt voor een uniforme en accurate spreiding van licht in een ruimte en leidt tot een lagere behoefte aan lichtarmaturen. Een hogere lichtdiffusie leidt tot minder verblinding en voorkomt spiegeleffecten.

Lichtreflectie

 

Geen lichtdiffusie       Goede lichtdiffusie
1. Indirecte verlichting
2. Directe verlichting
3. Combinatie van indirecte en directe verlichting

Meer informatie over lichtreflectie kunt u vinden op